• Hu
logo
 • Alacsony feszültségű elektromos munkálatok

  Beltéri és kültéri alacsony feszültségű (0 – 0,4 KV) elektromos munkálatok. Vállalatok, amelyek a termékeit használjunk a munkánk kivitelezésében:

  • Schneider
  • ABB
  • Siemens
  • Moeller
  • Legrand
 • Gyenge áramú berendezések

  Tűzjelző készülékek

  A tűz terjedése gyors és féktelen. Emiatt nagy veszélyt jelent az emberekre. Sok esetben a tűz számos anyagi kárt is eredményez, sőt életvesztéseket is okozhat. Annak érdekeben, hogy ezek a dolgok elkerülhetőek legyenek, az épületekben tűzjelző rendszereket lehet szerelni. Ezeknek a tűzjelző rendszereknek a feladatuk, hogy a helyiséget állandó felügyelet alatt tartsák, valamint hogy a riasztórendszer figyelmeztessen tűzveszély esetén. Egy ilyen rendszer alkotóelemei: tűzriasztó központ, füst- és hőmérséklet érzékelők, manuális tűzjelző gomb, sziréna, valamint ehhez a rendszerhez kapcsolodó áramkörök. A figyelmeztető művelet mellett a rendszer képes aktiválni a következő funkciókat is: automatikus nyilászárak aktiválása tűz esetén, füst és keletkezett gázak elszívása, áramtalanítás, klimatizációs rendszer leállítása, automatikus riasztás telefonon keresztűl, tűzoltási folyamat indítása, menekülőajtók kinyílása.

  Betörést érzékelő és figyelmeztető riasztórendszerek

  Egy jól megtervezett riasztórendszer a következőket kell teljesítse: hamar és hatékonyan kell működjön; a téves riasztások esélye minimális legyen; hogy nagyon rövid időn belül értesítse az erre kijelölt intézményeket a behatolásról; hogy lehetővé tegye az esemény utáni elemzést az okozott károk visszaszerzése érdekében, valamint hogy jobb módszereket nyújtson a nem kívánt események megelőzése érdekében.

  Hogyan történik a felügyelet? Elsősorban fontos a terület felügyelete (szabadtér), a meghatározott helyiségben videófelügyeleti rendszer (külső támadás az épületre, ablakokra, bejáratra), mozgásérzékelők zárt helyiségekben.

  Betörési jelzőkészülékek: Mágneses, induktív vagy mechanikus rendszerek segítségével észlelhető az ajtók és ablakok kinyitása, a betörés jelzése pánik gombok vagy pedálok segítségével, infravörössel működő mozgásérzékelők, ablaktörést jelző aktív, passziv és akusztikai (szirenás) módszerek, rezgés érzékelők behatolás esetén.

  Beléptető rendszerek: A beléptető rendszerek esetén két azonosítási módszert különböztetünk meg: a tulajdonosnál levő azonosító által működő beléptető rendszer, és ujjlenyomat felismerő beléptető rendszer.

  Kamerás megfigyelő rendszerek

  A zárt áramkörű televíziós rendszerek magukba foglalnak fehér-fekete vagy színes kamera felvételeket, kapcsolókat, képernyőket, videokártyát, az igényektől eltérően. A rendszer felépítése függ a rendszerben használt alkotóelemektől. A legfontosabb alkotóelem a megfigyelő rendszerben a kamera, amelynek a következő alapvető jellemzői vannak:

  • Felbontás – a részletes és tiszta képek készítésére való kapacitás (fehér fekete kamera esetén az átlagos felbontás 380 tévévonal, illetve a színes felvételű kamerák esetén 330 TVL);
  • Érzékenység – gyenge fény esetén is látható, jó minőségű kép létrehozása (minél érzékenyebb egy kamera, annál kevesebb fényre van szüksége);
  • Lencsehasználat – fix vagy változó fókusz;
  • Töltési feszültség 12Vcc, 220Vca.

  A filmezés tárolására lehet használni egy DVR-t (Digital Video Recorder), vagy a számítógép hard-diszkjére is tárolhatóak az adatok.

  A képernyő váltók (KVM) által két vagy több kamerával készitett kép is megtekinthető a monitoron. A legismertebb az analóg videó switch. Ebbe több kamera is be van kapcsolva egyedileg, és csak egy gomb megnyomásával megtekinthetőek.

  A monitorok segítségével több videokamera által rögzitett képet figyelhetünk meg.

  Kábel tv hálozat

  A kábeltelevízió hálozat egyik fontos szerepe, hogy lehetővé teszi több TV hálozat közvetítését ugyanabban az időben több helyen is.

  A rendszer főbb alkotóelemei: kábeltelevízió jel erősítő, emeleti elosztó vonal, erősítők, leválasztokkal és splitterekkel elkészített vonalhálozat, valamint a hozzátartozó dugajok és csatlakozók.

  A kábeltelevízió rendszer létrehozásakor a következő dolgokat kell figyelembe venni: a helyiségek számát, a vonalak hosszát, a jel erősségét, a jel elvesztését az elosztoknál, splittereknél és a koaxiális kábelnél.

  Telefonvonalak

  A telefonvonalak márUTP(FTP) kábelűek, és lehetnekanalóg, digitális, vagy IP-telefonok. Aszámítógépes hálózatnem csak egy egyszerű adathálózat, a beállításokból és a softverből ki lehet választani melyik konnektor lesz használva a számítógépekhez, és melyik a telefonokhoz.

  Hangrendszerek

  A hangrendszereknek az egyik legfontosabb szerepe, hogy ugyanabban az időben egy nagyobb közösséghez is lehet fordulni a használatával. A hangrendszer által bejelentéseket, zenét és sürgösségi közleményeket is lehet a kliensek tudtára adni.

  Régebb ez a rendszer csak mikrofonból, jeladó modulból, erősítőből, hangszórókból, hangerőszabályzóból, és áramellátó rendszerből tevődött össze. Napjainkban ez a rendszer komplex multimédia rendszerekből tevődik össze, melyek lehetővé teszik a videokonferenciát, a távoli hosszáférést a rendszerhez, stb.

  Multiroom audiórendszer

  A hagyományos audió rendszereket leváltották a multiroom audió rendszerek: központosított eszközökkel, különálló zónákkal egy épületen belül. Ez lehetővé teszi több film és audió felvétel tárolását, TV-csatornákat, Blue-ray, DVD és rádióállomásokat, melyek közül a felhasználó választhat. Minden zónában ki lehet választani az audió / videó forrást, egyéb zónától függetlenül.

 • Ipari automatizálás

  Ipari automatizálás

  Ipari automatizálás gyártási vonalaknak, vízüzemeknek, szennyvíztisztító telepeknek, SCADA (supervisory control and data acquisition), Gyári monitorizálás(BMS)
  Vállalatok, amelyek a termékeit használjunk a munkánk kivitelezésében :

  • Siemens
  • Omron
  • Schneider
  • ABB
  • Wago
  • Phoenix contact

 • Inteligens épületek

  A BMS nagyobb kényelmet biztosít és csökkenti az energiafogyasztást

  Az épületek többségében a villanyszerelés tradicionális. Természetesen, nem az elektromos berendezésekre gondolunk – mint a televízió, fax, telefon, vagy számítógép –, hanem az erősáramú hálózatra. A rejtett komponensek esetében a fejlesztés a magasabb tehnikai szint felé irányul, a látható egységek fejlesztését pedig (mint a kapcsolók, dugajok, stb) az esztétikai szempont is meghatározza.

  Habár a távirányító már megszokott dolog a televíziót és más elektromos berendezéseket illetően, az épületfelügyeleti rendszerek távolságról történő irányítása újabb keletű. De azért feltehetjük magunkban azt a kérdést, hogy vajon vásárolnánk távirányító nélküli televíziót? Szükséges az épületek rendszereinek integrálása egy jól átgondolt automatizálási rendszerbe. Ezt az épület automatizálást (ipari létesítmények, intézmények, lakások automatizálása) olyan készülékek felszerelésével végezzük el, amelyek intelligens módon reagálnak a külső hatásokra, mint : a napfény, eső, hőmérséklet ingadozása, stb, optimizálva a kényelem, az energiatakarékosság, környezetvédelem és beruházási költségek viszonyait.

  A múltbeli villanyszerelési technikák összehasonlítása a mostani igényekkel igen nagy különbségeket mutat. Régebb elegendő volt fel/le kapcsolni a villanyt, de ez a mostani igényeknek nem elegendő. Szükségünk van egyéb funkciókra is, sokkal összetettebbekre, mint például az energia- és az időgazdálkodás adminisztrálása, irányítása, felügyelete és ellenőrzése. Itt azonban a hagyományos technikák elérték az alkalmazási határaikat. A hagyományos villanyszerelések elszigeteltek – nem képesek közreműködni egymással – és nagy mennyiségű kábelezést igényelnek, amely magasabb költségekhez vezet és ugyanakkor fokozza a tűzveszély kockázatát. A BUS rendszer egy sokkal gazdaságosabb megoldást nyújt. Lehetővé teszi az informaciók gyors közvetítését, egyetlen adatkommunikációs kábel használatával. Az újabb rendszerek képesek reagálni különböző külső hatásokra.

  A BMS külömböző rendszerek alkalmazásával valósítható meg, mint az KNX , LAN, stb. . A KNX rendszer több nagy automatizálási rendszert foglal magába , és emiatt a KNX szabvány nemzetközi szabvánnyá alakult: ISO/IEC 14543-3 (részletek találhatóak a www.konnex.org cimen ).

  KNX

  A nagyobb választék, a kényelem és az energiafogyasztás csökkentése az Instabus épületfelügyeleti rendszer kialakulásához vezetett. Az Instabus rendszerben alkalmazott technika megfelel az KNX . A gyártok KNX tagok, és garantálják a termékeik kompatibilitását a BUS rendszerrel. Igy lehetséges minden gyártó (KNX A tagok) termékeinek ugyanazon a BUS rendszeren belüli használata. Miközben a hagyományos technikákkal már nem (vagy csak kis mértékben) lehet fokozni a kényelmet és növelni a szolgáltatások számát, az Instabus rendszer nagyobb kényelem és a szolgáltatások számának növelését teszi lehetővé egyszerűen és gazdaságosan.

  Egy pár ismertebb az KNX A tagok közül: ABB, Stotz-Kontakt, AEG, Busch-Jaeger, Gira, Grasslin, Kopp, Legrand, Merten, Siemens, Zumtobel.

  A villanyszerelés és a knx

  Az elmúlt években jelentősen megnövekedtek az elvárások a villamos rendszerekkel szemben. Ime néhány ezen elvárások közül: nagyobb kényelem, csökkentett költségek, a beüzemelés hatékony idő alatt való megvalósítása, a dinamizmus és a biztonság.

  Ahhoz, hogy ezek az elvárások teljesüljenek, szükséges az adatátvitel optimizálása, ami a hagyományos villanyszerelés esetén nagyobb kábelmennyiség használatát jelenti. Ez megnehezítheti a hibaelhárítást, és ugyanakkor nagyobb költségekhez vezethet. A hagyományos rendszerek függetlenek, az alkotórészeik közötti kommunikáció létrehozásához kiegeszítő technikai erőfeszítések szükségesek, és ezt követően többletköltségek.

  A KNX rendszer működésében komplex, nagyon gazdaságos és egyszerű szerkezetű. A komponensek közötti kapcsolat a BUS –on keresztül valósul meg. A BUS-hoz csatlakoznak a rendszer komponensei. Az információ (parancs, jelzés, stb) digitális formátumban ér el, mint egy adat - távirat a „címzett”-hez. Minden egyes komponenshez eljut ez az információ, de csak az reagál rá, amelynek címezték.

  A knx alkalmazási területei

  A világítás vezérlése és felügyelete: általános világítás, a fényerő automatikus beállítása a természetes fény függvényében, a világítás kapcsolása órarend szerint (nap, hét, év) vagy a jelenlét figyelembevételével, kézi kapcsolás, biztonsági megvilágítás.

  A külső redőnyök beállításai: beállítás figyelembe véve több tényezőt, mint például a szélerősség, az időjárás, napfény, hó, stb., kézi beállítás és a lamellák elforgatása igény szerint.

  A klimaberendezés és a szellőzés beállításai: beállítás szobaszinten a hőmérséklet és a páratartalom függvényében, a szellőzés beállítása, levegő kibocsátó/ befúvó rendszer irányítása a levegő páratartalma, hőmérséklete szerint, levegőminőség biztosítása, hőmérséklet követés es jelzések.

  Felügyelet, jelzések, adatgyűjtés: egyedi, központi parancsok, kijelző és kezelőpanel a felhasznalónak, a rendszernek működésének a követése számítógépen vizualizáló software segítségével.

  Tűzjelzés: Ionizációs es optikai érzékelők, figyelmeztető jelzés a hőmérséklet növekedése esetén, riasztás telefonon vagy diszpécseren keresztűl.

  Riasztórendszer: Infravörös mozgásérzékelők, riasztás ajtónyitáskor, ablaknyitáskor vagy betöréskor, telefonon való értesítés.

  Beléptetőrendszer: kártya vagy egyéni kódok segítségével.

  A vállalatoknál szintén lehetséges a hőmérséklet vagy a légköri nyomás ellenőrzése, szivárgások jelzése, szint jelzés, stb. Az KNX rendszer használata ajánlott az irodaépületekben, bankokban, szállodákban, ipari épületekben. A magánlakások esetében a befektetés 5 évnél hosszabb idő alatt térül meg. A takarékosság jelentősebb, ha a világításon kívül az épületfelügyelet a klimatizálás vezérlését is megvalósítja. A felhasználók egyéni fogyasztásának követése is az épületfelügyelet része.

  Az KNX rendszer előnyei

  Az KNX rendszer előnyei:

  Modern technológia.

  Hierarhiakus, Osztott rendszer: Az KNX rendszer működéséhez nem szükséges egy központi egység, mivel minden egyes BUS komponens saját intelligenciával rendelkezik. A rendszeren belül 3 szintet különböztetünk meg: (1)egyedi komponens, (2)vonal – max.64 komponenst tartalmaz, (3)tartomány – max.15 vonalat tartalmaz, és a rendszer max.15 tartományt tartalmazhat. A rendszer hierarchikus felépítésének és a vonalaknak vonalcsatolóval való leválasztásának köszönhetően az egyik vonalon bekövetkezett rövidzárlat vagy áramcsökkenés nem befolyásolja a többi vonalat, és így a rendszer magas színtű biztonságot nyújt. A vonalcsatolók elválasztják egymástól a vonalak tápfeszültségeit, és korlátozzák/szűrik az információ áramlását egyik vonalról a másikra. A csatoló az információt csak akkor továbbítja az egyik vonalról a másikra, ha a címzett a másik vonalon van. Eképpen elkerülhető egy adott vonalszakaszon a táviratok számának a megnövekedése és a „dugók” kialakulása. A rendszer zökkenőmentes működése függ annak a megtervezésétől is.

  Az épület gazdaságos működése: Az KNX rendszer használatával optimizálható az energia felhasználása. Az energiatakarékosság jelentősen csökkenti az épület karbantartási költségeit.

  Nagyobb választék: Ha az epület funkciónalítása változik, vagy módosítani szeretnénk néhány funkciót, erre lehetőség van a komponensek újraprogramozásával.

  A rendszer könnyű bővítése: Az rendszer telepítése több szakaszban is megvalósítható (pl. különböző szinteken). Lehetséges a már meglevő rendszer kibővítése.

  Könnyű tervezés és üzembehelyezés: Felépítésének köszönhetően az KNX rendszer tervezése könnyen megvalósítható. Emiatt csökken a tervezési és beüzemelési idő.

  Csökkentett tűzveszély: A rendszer felépítése sokkal kevesebb kábelezést igényel, és emiatt csökken a tűzveszély.

  Az alkotórészek kompatibilitása: Az KNX A-nak köszönhetően bármilyen gyártótól lehet használni a szükséges alkotóelemeket, ugyanazon rendszeren belül.

  Távirányítás: A rendszer komponenseit infravörös hullámokkal táviranyítva is lehet működtetni. A BUS kábelt is helyettesíteni lehet infravörösen átküldött távíratokkal. Vannak olyan modulok is, melyek internethálozaton keresztül fogadnak parancsokat.

  Ma már intelligens telefonon keresztül ( iPhone ) is lehet követni, irányitani a KNX rendszereket.

 • Napelemek

  Napelemek

  A Napa Impex Kft tervez és kivitelez bármilyen tipusú tervet, magánházaktól több megawatt nagyságú fotovoltaikus parkokig.